شک نداریم که همهی ما جوش زدن را تجربه کردهایم و شاید تا مدتها هم با آن درگیر بوده باشیم. شاید شما هنوز هم با جوشها و آکنههای روی صورت یا بدن خود درگیر باشید و تصمیم دارید که آنها را درمان کنید. برای همین، در این مقاله از کلینیک دکتر مریم خیرآبادی، قصد داریم که روشهای گوناگونی را به شما معرفی کنیم که به شما در درمان و از بین بردن جای جوش و آکنه کمک میکنند.
البته برای از بین بردن جوش و جای جوش (اسکار)، روشهای زیادی وجود دارد؛ ولی قبل از این که روشهای درمان جای جوش را بررسی کنیم، بهتر است که دلیل ایجاد جوشها را بدانیم که ما در مقالهی قبلی به طور مفصل دربارهی انواع جوشها و دلیلهای ایجاد آنها صحبت کردهایم.
ما قبلاً گفتیم که وقتی فولیکول مو یا منافذ پوست با چربیهای اضافی، سلولهای مرده یا عوامل خارجی (مانند باکتری) پر میشوند، جوش ایجاد میشود. سپس، این منافذ ورم میکنند و برجسته میشوند که اگر این برجستگی در نزدیک سطح پوست ایجاد شود، جوش کوچک خواهد بود و زودتر درمان میشود؛ ولی اگر جوش در اعماق پوست ایجاد شود، درمان دیرتری خواهد داشت.
در هر حال، باید جوشها (آکنهها) را درمان کرد؛ وگرنه شاید باکتریهای موجود در آن بهطور کامل از بین نروند و دوباره جوش بزنید.
جای جوش یا اسکار، اثری است که بعد از آسیب پوستی و در اثر جوشها (آکنهها) روی پوست باقی میمانند که خوشبختانه جای جوش میتواند به صورت همیشگی نباشد و درمان شود. برخی از درمانهای خانگی و پزشکی میتواند به از بین بردن جای جوش و آکنه به شما کمک کنند تا دیگر از شر آنها خلاص شوید. به طور کلی میتوان گفت که برای از بین بردن جای جوش یا زخم آکنه، دو شیوهی درمانی وجود دارد که ما میخواهیم هر دو را در این مقاله توضیح بدهیم:
- درمانهای پزشکی
- درمانهای خانگی
از بین بردن جای جوش با درمانهای خانگی
برای از بین بردن جای جوش یا زخم آکنه، ابتدا به سراغ روشهای خانگی میرویم و آنها را با هم بررسی میکنیم و سپس، درمانهای پزشکی را توضیح میدهیم که معمولاً زودتر از آنها پاسخ میگیریم؛ چون روشهای خانگی معمولاً روشهایی برای پیشگیری هستند و برای درمان، در مدت طولانی و به صورت بلندمدت جواب میدهند.
1- آبلیمو
آبلیمو دارای آلفا هیدروکسی اسید (AHA) است که یکی از مهمترین مواد سازندهی کرمهای درمان جای جوش به شمار میرود. در استفادهی خانگی، از آبلیموی تازه استفاده کنید و آن را از فشردن لیمو ترش بگیرید. اگر پوست حساسی دارید، آن را با کمی آب رقیق کنید و سپس، با یک تکه پنبه، آبلیمو را روی جای جوشها بمالید. کمی صبر کنید تا خشک شود و سپس، با آب خنک پوست صورت خود را بشویید.
هر دو روز یکبار این کار را انجام دهید تا پس از مدتی، تیرگیهای جای جوش از بین برود. البته پس از هر بار استفاده از این روش، حتماً از کرم مرطوبکننده استفاده کنید؛ چون آبلیمو، پوست شما را بهشدت خشک میکند.
2- جوش شیرین
جوش شیرین، ویژگی لایهبرداری دارد. برای همین، از آن میتوانید برای از بین بردن جای جوش استفاده کنید. این ماده با ساییدن بافت جای جوش، باعث میشود آنها از بین بروند. البته باید مرتب از این روش استفاده کنید تا کارساز باشد.
برای این کار، ابتدا باید جوش شیرین را در ظرفی بریزید و کمی آب به آن اضافه کنید و هم بزنید تا خمیری یکدست آماده شود. خمیر را روی جای جوش بگذارید و اجازه دهید که خمیر در طول شب روی جوش بماند و صبح آن را بشویید.
3- عسل
عسل، ویژگی ضدباکتری دارد. برای همین، برای درمان جوشهای پوستی استفاده میشود. البته برای این کار باید از عسل خام استفاده کنید. مقداری عسل خام را روی نقطهی جوش قرار بدهید. بگذارید شب تا صبح روی صورتتان بماند و صبح آن را با آب تمیز بشویید. این کار را هر روز تکرار کنید.
4- سیب زمینی
از آب سیبزمینی برای از بین بردن جای جوش و لکههای پوستی استفاده میشود. شما میتوانید از ورقههای سیبزمینی استفاده کنید یا این که از ترکیب سیبزمینی و عسل کمک بگیرید.
یک سیبزمینی آبدار و تازه را به ورقههای نازک بُرش بزنید و آنها را روی لکهها قرار بدهید. چند دقیقه صبر کنید و سپس، صورتتان را با آب ولرم بشویید. همچنین، میتوانید سیبزمینی را رنده کنید و با عسل ترکیب کنید و آن ماسک را روی صورت خود قرار بدهید.
5- آب خیار
خیار سرشار از پتاسیم و ویتامین A است. بیشتر افراد برای از بین بردن جای جوش و لکههای پوستی، برشهایی از خیار را روی پوست خود قرار میدهند؛ ولی شما میتوانید از آب خیار هم استفاده کنید. با رنده کردن یا لِه کردن خیار میتوانید آب آن را بگیرید.
آب خیار را به صورتتان بزنید و بگذارید از شب تا صبح بماند و صبح صورت خود را با آب ولرم بشویید. البته این روش زمان میبرد و نمیتواند یکشبه جای جوشها را از بین ببرد؛ ولی با استفادهی پیوسته و روزانه از آن، به هدف خود میرسید.
6- آلوئه ورا
آلوئهورا، ویژگی ضدقارچی و ضدباکتری دارد و یک مادهی طبیعی و عالی برای از بین بردن لک و تیرگی پوست است. اگر بلافاصله بعد از ایجاد جوش، برای درمان آن توسط آلوئهورا اقدام کنید، از ایجاد جای جوش جلوگیری خواهید کرد.
یک برگ تازه و باطراوت آلوئهورا را انتخاب کنید. آن را فشار دهید تا ژل آلوئهورا را به دست بیاورید. سپس، بهآرامی با انگشتهای خود، این ژل را روی جوشها و لکهای پوست بگذارید و ماساژ بدهید. برای از بین بردن جای جوش و لکههای پوستی، این کار را دو بار در روز برای چند هفته تکرار کنید.
7- زردچوبه
از زردچوبه هم میتوانید برای از بین بردن جای جوش استفاده کنید و هم برای از بین بردن ککومکها و خالها. برای این کار، پودر زردچوبه، شیر و آبلیمو را مخلوط کنید تا بتوانید یک خمیر غلیظی بسازید. آن را بر روی بخشهایی از پوست که دارای جای جوش یا لکه هستند بمالید. اجازه بدهید بهخوبی خشک شود و سپس، آن را با آب ولرم بشویید.
8- گلاب و گلیسیرین
گلیسیرین میتواند اثر به جا مانده از هر زخم یا جوشی را از بین ببرد. فقط باید دو بار در روز از ماسک گلیسیرین استفاده کنید تا همهی جای جوشها از بین برود. خشکی پوست میتواند باعث لایهلایهشدن پوست شود که در نتیجه، سلولهای مردهی پوست زیاد میشوند و با بستن منافذ پوست، جوشها و آکنهها ایجاد خواهند شد؛ ولی گلیسیرین، رطوبت پوست را حفظ میکند و انسداد منافذ را از بین میبرد. پس گلیسیرین، یکی از مهمترین دلیلهای ایجاد جوش (بسته شدن منافذ پوست) را از بین میبرد.
البته میتوان با ساخت یک ماسک از ترکیب گلیسیرین و گلاب برای درمان جای جوش استفاده کرد. برای ساخت این ماسکف دو قاشق چایخوری گلاب را با یک قاشق چایخوری گلیسیرین مخلوط کنید. سپس، مخلوط را روی ناحیهی جای جوش قرار دهید و بهصورت دایرهای ماساژ دهید. بگذارید ۱۵ دقیقه روی صورت بماند و بعد، آن را بشویید.
9- سفیدهی تخممرغ
سفیدهی تخممرغ سرشار از ویتامینها و آمینو اسید است که با تنگ کردن منافذ پوست از ایجاد جوشهای جدید جلوگیری میکند.
سفیدهی تخممرغ را در یک کاسه بریزید و آن را آنقدر هم بزنید تا سفید شود و پُف کند. آن را بهآرامی با انگشت روی جاهای جوش بمالید. بعد از خشک شدن سفیدهی تخممرغ روی پوست، یک یا دو دقیقه صبر کنید و بعد، آن را با آب گرم بشویید. این کار را دو تا سه بار در هفته انجام دهید. اگر با این کار، پوستتان خیلی خشک میشود، میتوانید بعد از شستن صورت خود با آب گرم، از روغن زیتون استفاده کنید.
10- دانهی شنبلیله
دانهی شنبلیله (علف یونانی) سرشار از آنتی اکسیدان است؛ برای همین، از گذشته برای درمان و از بین بردن جای جوش استفاده میشده است.
برای استفاده از این روش، یک ماهیتابهی کوچک را روی حرارت ملایم بگذارید و دو فنجان آب و دو قاشق غذاخوری دانهی شنبلیله به آن اضافه کنید و همزمان با جوشیدن، آن را بکوبید تا به یک خمیر چسبناک تبدیل شود. سپس، این خمیر را در جایی سرد قرار بدهید. مثلاً میتوانید آن را در یخچال بگذارید.
سپس، کمی از این خمیر را روی جای جوشها بمالید و بگذارید ۱۵ دقیقه بماند و سپس، آن را با آب گرم بشویید. البته نگذارید که این خمیر بیش از ۲۰ دقیقه روی پوست شما بماند و آن را پارچهی نرم پاک کنید.
11- سیر
برای از بین بردن لکههای تیرهی باقیمانده از جوشها، حدود ۵ حبه سیر را بهخوبی له کنید. سپس، با کمی پنبه، آب سیر را روی جای جوشها بمالید. بگذارید 25 تا 30 دقیقه بماند و بعد با آب بشویید. دقت کنید که اگر سیر به مدت زیادی روی پوست بماند، میتواند پوست را بسوزاند. شاید کمی احساس خارش یا سوزش کنید. البته اگر پوستی دارید که مستعد جوش و آکنه است، از این روش استفاده نکنید.
همان طور که از عنوان این مقاله میشود فهمید، ما فقط روشهای خانگی را برای درمان و از بین بردن جای جوش بررسی کردیم که در کل، درمانهای خانگی، روشهایی هستند که معمولاً دیرتر پاسخ میدهند و زمانبر هستند. ولی روشهای دیگری هم هست که جزو درمانهای پزشکی هستند و با آنها میتوان زودتر جواب گرفت. روشهایی که خطر ندارند و عوارض خاصی هم ندارند. شما میتونید در مقالهی «روشهای پزشکی برای از بین بردن جای جوش» را مطالعه کنید.
دریافت مشاوره رایگان!
زیبا بودن، حق شماست. شما میتوانید هم به صورت حضوری و هم تلفنی، از کارشناسهای «کلینیک دکتر مریم خیرآبادی» مشاوره بگیرید. برای تماسهای تلفنی در ساعتهای کاری، پاسخگوی شما عزیزان هستیم. شما حتی میتوانید در در واتساپ به ما پیام دهید.
شماره تلفن کلینیک: ۳۴۰۹۱۶۷۴-۰۲۶
شماره تلفن همراه: ۰۹۰۳۹۷۳۳۳۴۶
نشانی کلینیک: کرج، فردیس، فلکه اول، برج نگین البرز، طبقه چهارم، واحد ۱۷